Pogumni “Metulji” smo raziskovali,..

Veselo, navihano in pogumno smo v novo šolsko leto zakorakali tudi “Metulji”. Saj veste, to smo tisti, ki bomo počasi že “poleteli” v šolo, med šolske obveznosti in nova pravila. Našo skupino predstavlja 10 deklic, 11 fantov in 3 malo večje metuljčice (vzgojiteljice). Da otroci v naši skupini pravila vrtca in dnevni red že poznamo, nam ni potrebno podrobneje govoriti. Vsekakor pa smo izvajali veliko zanimiv aktivnosti, kjer smo svoje znanje utrdili, nadgradili in se predvsem povezovali kot skupina, kjer vsi sodelujemo, pomagamo in pripomoremo k bolj prijaznemu dnevu, sploh v teh zmedenih časih.

Igralni dnevi so bili redno na sporedu vsak ponedeljek. Tako smo otroci svojo igro izvajali v različnih kotičkih, v majnših skupinah in seveda samo ob uporabi vrtčevski igrač. Veliko jih imamo-in prav lepo jih je bilo ponovno raziskovati.

Veliko smo se gibali in razgibavali, si priredili številne poligone, vsakodnevno pa se odpravili v naravo, kjer smo opazovali spremembe, opravila kmetovalcev ter raziskovali kotičke, ki nam jih naša okolica ponuja na dlani (gozdovi, njive, travniki, ribnik, potoki, igrišča, itd.).

V jesenskem času se zelo radi udeležimo kakšne trgatve-uh, kako zna biti veselo tudi takrat. Mi trgatve v vrtcu ravno nismo bili deležni, pa vendar smo lastnosti in opravila “le teh” tudi spoznavali preko slikovnega in video gradiva. Vrata igralnice smo pa z velikim veseljem odprli na stežaj našim mladim beračem (skupini Bube), ki so nam prav prijetno pokazali svojo oblačilno podobo, si nadeli brente in s harmonikašem zakorakali po prostorih vrtca. Seveda je njihov obisk pritegnil tudi nas in z veseljem smo skupaj zapeli tiste napitnice, ki jih pojejo naši dedki in babice.

Pri likovnih dejavnostih smo spoznavali preslikavanje, trganje, tapkanje, izrezovanje,…tako so naši hodniki in igralnice ponovno zaživile ob naših izdelkih. Ste si jih morda že ogledali?

Veliko smo se posluževali namiznih iger. Prav te so najboljše pri razvijanju miselnosti, logičnosti, strpnosti, sodelovalnosti, pomoči in reševanju težav. Prvi dnevi so bile nekoliko težji, veliko je bilo vaje, motivacija ni bila dolga,..a danes? Danes že navsezgodaj zjutraj hitimo po sestavljanke, vstavljanke. Prav lepo jih je spoznavati in se uriti-še lepše pa, kadar lahko prijatelju priskočiš na pomoč.

Meseca oktobra smo otroci praznovali “Teden otroka” z letošnjo tematiko “Odgovor je pogovor”. Naši vzgojitelji so odlično poskrbeli, da so dnevi v vrtcu bili nadvse zabavni, prijetni, hudomušni, predvsem pa različni. Vas zanima kaj vse smo počeli? Kar pogumno poglejte na naši spletni strani, zagotovo vas bodo slike “Teden otroka” navdušile.
Seveda je pa mesec oktober tudi mesec požarne varnosti, zato smo tudi temu namenili veliko dejavnosti. Spoznavali smo poklic in življenje gasilcev, se seznanili z opremo, vozili, domovi, spoznavali naravne nesreče, reševali nesreče, slikali gasilske avtomobile, se srečali z PGD Cirkulane, gasili, si ogledali naravne katastrofe preko video vsebin (kino dan), itd.
Ob spoznavanju poklica “Gasilec” smo tematiko nadaljevali v “Promet”, kjer smo veliko dejavnosti namenili pogovoru, razgovoru, razvrščali in iskali rešitve. V ta namen smo nadaljevali z lanskim projektom “Trajnostna mobilnost”, kjer smo ponovno v tednu mobilnosti razgibali naša telesa ter se peš odpravili proti vrtcu. Otroci smo tako zbirali bele krogce za naše zajčke, obenem pa prispevali k večji gibalnosti nas in staršev, predvsem pa poskrbeli za manj izpušnih plinov v naši okolici. Hmm,..škoda, da to počnemo samo 1x letno,…ali pa morda kdo spremeni prihod do vrtca? Še kako bi nas takšna dejavna razveselila. Saj, če vprašate nas, otroke, uh kako bi si želeli pripotovati v vrtec s kočijo, s štirikolesnikom, ali motorjem,…pa vendar, tudi peš do vrtca bo dovolj, vsake toliko časa, kajne?

Veliko je bilo aktivnosti in mi smo nadvse uživali. Sedaj se odpravljamo na krajše počitnice,..le kaj vse bomo doživeli tokrat, vas “pišemo” prihodnjič, do takrat pa,…pazite nase in uživajte v naravi. Veliko nam ponuja, samo raziskovanja si morate zaželeti.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)