Raziskovalni metulji

Radi imamo dogodivščine vseh vrst, ampak najbolj pa uživamo, ko lahko kaj sami postorimo. To, da se sami obuvamo, oblačimo, smo samostojni na stranišču, pri prehranjevanju… to je že znano, radi pa bi vam povedali tudi to, da si  že sami preoblečemo ležalnike in da znamo izdelati recikliran papir. Ja, prav ste prebrali.  Vzgojiteljica Simona je nekega jutra v vrtec prinesla mešalnik- le kaj bomo danes »miksali« smo se spraševali? Miksali bomo papir? Tega se pa res ne počne, smo si mislili. A vendar, miksali smo z razlogom. Vam povemo zakaj. Naučili smo se kako izdelati recikliran papir in kako iz recikliranega papirja lahko naredimo prav domiselno darilce ob prihajajočem materinskem prazniku. Zavihali smo rokave in brž na delo.

Najprej smo natrgali papir, le-temu smo dodali vodo in ga pod budnim očesom vzgojiteljice Simone miksali v mešalniku. Maso, ki smo dobili, smo vsuli na pladenj, jo premešali s cvetličnimi semeni ter jo oblikovali v modelčkih za peko piškotov. Po želji smo cvetlične pogače obarvali z bučnim oljem ali sokom rdeče pese, nato pa vse skupaj postavili na poličko, kjer smo počakali do drugega dne, da so se naše cvetlične pogače dobro posušile. To je bilo presenečenje domiselne sorte za naše mamice. In veste kaj? Cvetlične pogače na domačih vrtovih in v cvetličnih lončkih že prav lepo klijejo.

Ker nas »korona čas« na vsakem koraku malo »zabremza«, se tudi letos nismo mogli predstaviti na prireditvi ob materinskem dnevu, ampak smo naše delo, ples, igro in petje kar posneli ter pripravili »virtualni nastop«. Mamice so bile zelo vesele in seveda na nas zelo ponosne.

S prihodom pomladi so se v naši igralnici odvijale številne zanimive dejavnosti. Da bi okrepili svoj imunski sistem, smo se okrepčali s sokom sveže iztiskanih pomaranč-tudi tukaj smo pokazali svoje spretnosti. Preizkusili smo se tudi  v  različnih družabnih igricah, kot so »Slepi slikar«, »Slepi pisatelj«,..tako smo čez oči dobili prevezo in po navodilih vzgojiteljic slikali, pisali. Odlično nam je šlo od rok. Z vsemi umetninami, ki nastanejo izpod naših rok, pa redno okrašujemo našo igralnico in hodnik. Saj ste videli, mar ne?

V našem vsakdanu se znajdejo dejavnosti iz vseh področij. Zelo radi pa rešujemo matematične probleme in dodobra razmigamo svoje možgančke. Zelo radi tudi ustvarjamo z barvami. Zaradi korone smo bili prikrajšani za barvanje pisank, smo pa jih zato s še večjim veseljem barvali s pomočjo staršev. V vrtcu smo si izdelali velikonočne košarice, kamor smo pisanke varno spravili.

Iz igralnice se vsakodnevno sliši tudi prepevanje pesmic, glasba iz radia, na katero zelo radi zaplešemo in si tudi kdaj sami izmislimo kakšno koreografijo. Vzgojiteljice vse to skrbno poslikajo, posnamejo in nas tako poučijo o smiselni uporabi telefonov. Prepričani smo bili, da ga uporabljamo le za klicanje ali igranje igric, sedaj pa vemo, da je telefon vsestransko uporaben in kot presenečenje že pripravljamo nov »projekt«.

Ker se počasi izteka šolsko leto, se počasi zaključujejo tudi vsi projekti naše skupine, pri katerih z veseljem sodelujemo. Tako nas je obiskal »Pasavček«, ki nas je poučil vse o varnosti v prometu, predvsem pa zakaj je dobro, da med vožnjo uporabljamo varnostne pasove. V mesecu septembru nas je vzgojiteljica vprašala, če vemo zakaj je v avtu varnostni pas. Večina odgovorov je bila, da zaradi policije. Preko različnih dejavnostih, ogledu različne literature pa sedaj vemo, da temu ni tako, ampak, da ga uporabljamo predvsem zaradi svoje varnosti.

Ko nam je vreme naklonjeno, se radi odpravimo na sprehod. Ker pa vemo, da lahko sami tudi veliko prispevamo k čistemu in bolj zdravemu okolju, smo se s tem namenom vključili tudi v čistilno akcijo. Nadeli smo si rokavice in očistili smeti okrog našega vrtca. Odpadke vsakodnevno tudi skrbno ločujemo. Zelo smo ponosni na svoje delo. Včasih je kak sprehod tudi opazovalne narave. Tako smo si  z velikim veseljem ogledali prvomajsko drevo in se pogovorili o njegovem pomenu in o vsem kaj sovpada v ta čas.

Zelo radi pa se razgibamo tudi na igrišču, kjer tekamo, skačemo, se igramo z žogo,  se vozimo s skiroji ali pa si privoščimo kak spust po toboganu. No, na našem igrišču pa se ne »skrivajo« samo igrala, temveč imamo letos prvo svojo visoko gredo. Seveda, smo pridni Metulji že poskrbeli, da je zasajena in služi svojemu namenu. Zelenjava in sadje, ki bo rastlo v visoki gredi, bo last vseh naših otrok vrtca. Mi moramo samo poskrbeti, da jo bomo pravilno in prijetno negovali ter zalivali. Vas zanima kako so  potekale naše vrtnarske minutke? Kaj in kako smo se lotili naših vsakodnevnih raziskovanj? Kar pogumno k ogledu fotografij.

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)