“Tok, tok, tukaj smo Gosenice doma”

Spomladanski dnevi so nas kar vabili ven, zato smo pogumne in radovedne Gosenice, brž obule čevlje ter dneve preživljale v raziskovanju narave. Veliko smo se pogovarjali o travniku, vremenu, se podučili o travniških cvetlicah, živalih, predvsem pa se odločili, da si nekaj pomladi “odnesemo s seboj”  v našo domačo igralnico. Tako smo lepega dne zavihali rokave, si pričeli ogledovati knjižne police, lepili sličice, pletli volno, risali z voščenkami in kaj kmalu je nastal pravi travnik sredi naše igralnice.  Vas zanima kako ustvarjalni smo bili? Kar pogumno v našo galerijo, kjer se bomo veliki in majhni ustvarjalci z veseljem pokazali. 

Seveda je meseca aprila včasih tudi turobno in muhasto vreme. Nič ne moremo, lahko samo nadanemo nasmeh in hitimo novim dogodivščinam naproti. In veste kaj? Tudi takrat je lahko lepo. Takrat z veseljem odpremo mavrične dežnike, se pod njimi zavrtimo in z nasmehom sprejmemo dan, ki je pred nami. Ob muhastem aprilskem vremenu smo veliko dejavnosti namenili tudi nadgrajevanju samostojnosti. Nekateri smo “kahlicami in pleničkam rekli nasvidenje”, spet drugi “dobrodošle”. Velik poudarek samostojnosti smo namenili tudi prehranjevanju – sami si postrežemo hrano, počistimo in pospravimo posodo, prosimo za še več in/ali razdelimo pijačo med prijatelje. Tudi obuvanje in sezuvanje že zelo dobro obvladamo, a kaj ko pridejo starši in vse skupaj “začuda” pozabimo. Joje, joje, bi rekli zdaj,.. ampak, saj bodo prišli dnevi, ko bomo zmogli postoriti sami “tudi to” in pokazali, kako spretni smo že. Meseca aprila smo medse sprejeli tudi nove prijatelje – nekateri so prvič z nami, spet drugi so naredili premik iz mlajše v starejšo skupino. In veste kaj? Odlično so se znašli. Seveda smo meseca aprila pripravili tudi velikonočno pisanko – tokrat z malce drugačno tehniko, a izkazalo se je, da znamo upoštevati navodila in smo previdno. Naše čudovite pisanke smo v košaricah razstavili na hodniku obiskovalcem vrtca, v petek pa jih z navdušenjem in sladkim presenečenjem odnesli domov. 

Ob vseh dejavnostih nikakor nismo pozabili na praznovanja rojstnih dnevov naših pogumnih Gosenic. Skupaj z njimi smo se veselili, posladkali, predvsem pa ob prijetni glasbi razgibali svoje ritke. 

Meseca maja smo v vrtcu gostili dedke in babice, kjer smo skozi športno dopoldne pokazali kako spretno obvladamo kotičke našega vrtčevskega igrišča in kako pogumno znamo premagovati športne poligone. Prav tako smo meseca maja medse sprejeli zobozdravnico, ki nam je preko poučne pravljice predstavila pomen pravilnega umivanja zobkov, nas podučila o zdravi prehrani ter pokazala svoje pripomočki pri negi zobkov.  In ker je znanje vsakodnevno kar “kipelo” iz nas, smo maja zaključili še z letnim projektom “Pasavček”, kjer smo se izkazali kot vzorni udeleženci v cestnem prometu pri uporabi varnostnega pasu. Majsko vreme nas je seveda hitro pričelo razvajati s svojimi nežnimi, toplimi žarki, zato smo dneve najraje preživljali na naši terasi, na igrišču ali športnem stadionu. Ali ste morda vedeli, da Gosenice z lahkoto pretečemo stadionski krog? Ja, ja,..to je mala malica za naše korenjake, zato kadar je le izvedljivo pridno treniramo naše tekalne sposobnosti. 

Meseca maja in junija smo spoznavali tudi glasbila, si priredili hišni koncert, se veliko rokovali z gradniki, kuhali v kuhinjskem kotičku, se spoznali z igro vlog (dojenčki, gradbeniki, zdravniki), plesali in prepevali.

Dnevi, ki so pred nami, jih bomo vsekakor dobro izkoristili. Najprej bomo poskrbeli za poletno idilo v naši mali hiški, medse sprejeli še nekaj prijateljev iz mlajših skupin, potem pa se podali brezkrbnemu poletju, kjer bo igra in zabava prevladovala pod senco našega vrtčevskega drevesa. In saj veste, “se beremo” kmalu – do takrat pa se predajte novim poletnim dogodivščinam tako pogumno in raziskovalno, kot znamo biti raziskovalni in pogumni tudi mi, vaše Gosenice.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)